Süper böcekler 2050’ye kadar milyonları öldürebilir: Sessiz tehdit ekonomiyi de vuracak

Süper Böceklerin Yaratacağı Tehlike: 2050’de Milyonlarca Ölüm ve 2 Trilyon Dolarlık Kayıp Bekleniyor

Yapılan araştırmalar, “süper böcekler” olarak adlandırılan antibiyotiklere dirençli bakterilerin, 2050 yılına kadar milyonlarca insanın hayatına mal olabileceğini ve küresel ekonomiye yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir kayba neden olabileceğini gösteriyor.

İngiltere’de hükümet tarafından desteklenen bir çalışma, antimikrobiyal direnç (AMR) oranlarının önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel olarak yıllık 1.7 milyon dolar gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) kaybına yol açabileceğini ortaya koydu.

AMR Oranlarında Yüzde 60 Artış Bekleniyor

Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne (IHME) göre, AMR’den kaynaklanan ölümlerin 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında artması bekleniyor. Sadece ABD’de ve İngiltere’de her yıl antibiyotiklere dirençli böcekler nedeniyle ölen kişi sayısı yüksek tahmin edilirken, ilaca dirençli bakterilere bağlı hastalananların sayısında da artış bekleniyor.

Süper Böceklerin Etkileri

Süper böcekler, hastaneye yatış sayısını arttırırken, daha uzun hastane kalışlarına, maliyetli tedavilere ve karmaşık bakıma neden olmaktadır. Bu durum, dirençli enfeksiyonların tedavisinin maliyetini arttırmakta ve enfeksiyonların tedavisi için harcanan parayı ikiye katlamaktadır.

Hangi Ülkeler Etkilenecek?

Yapılan araştırmalar, AMR tedavisinin küresel sağlık maliyetlerinin artabileceğini ve özellikle ABD, İngiltere ve AB ekonomilerinin olumsuz etkilenebileceğini göstermektedir. Bu durum, küresel yardım kesintilerinin etkisini ve hastalıkların artmasını da beraberinde getirmektedir.

Anthony McDonnell, AMR’yi kontrol altına almanın önemini vurgularken, başarılı olduğu düşünülen ülkelerin bile tedbirlerini arttırmaları gerektiğini belirtti.

İş Gücü ve Ekonomik Etkiler

Araştırma, antibiyotik direncinin ekonomi ve sağlık sistemlerine olan etkisini hesaplayarak, süper böceklerin iş gücünü azaltabileceğini ve ekonomik kayıplara yol açabileceğini ortaya koydu. Bu durumu önlemek için, ülkelerin yeni antibiyotiklere erişimi arttırarak ve kaliteli tedavi imkanları sunarak önlemler almaları gerekmektedir.

Related Posts

Camide cinayetin katil zanlısı: “Amacım öldürmekti”

Kayseri’de komşusu Şevki Tanrıkulu’nu camide namaz kılarken bıçaklayarak öldüren Yasin Ş.’nin ifadesinde, “Yere düşünce de 3-4 kez kalbine vurdum. Amacım öldürmekti.” dedi.

Hüyük’te Otomobil Şarampole Devrildi: 4 Yaralı

Konya Hüyük’te otomobilin devrilmesi sonucu 4 kişi yaralandı, hastaneye kaldırıldılar.

İsrail’den Yemen’e hava saldırısı: Kaderi Tahran gibi olacak

İsrail ordusunun, Yemen’in batısındaki Hudeyde Limanı’na hava saldırısı düzenlediği bildirildi. İsrail basınına yansıyan haberlerde, saldırının limandaki “Husi hedeflerine” yönelik gerçekleştirildiği belirtildi. İsrail’in önde gelen haber …

Son dakika… MİT Başkanı Kalın ve MHP lideri Bahçeli görüşüyor

MİT Başkanı İbrahim Kalın, saat 12.30’da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi, saat 14.00’te AK Parti’yi, saat 15.30’da DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret edecekti. Bahçeli ile Kalın’ın görüşmesi başladı.

Olağanüstü kurultay toplandı: Memleket Partisi kapanıyor

Memleket Partisi kapanma gündemli olağanüstü kurultayını topladı.

Melikgazi Belediyesi’nden Elektronik Çap Sistemi Uygulaması

Melikgazi Belediyesi, yeni ‘e-çap’ uygulaması ile vatandaşların imar çapı bilgilerini internet üzerinden kolayca yükleyebilmelerini sağlıyor. Bu sistem, belediye hizmetlerini hızlandırırken, teknolojinin faydalarını vatandaşlara sunmayı hedefliyor.