İnsansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, sadece “konuşarak” kontrol edilecek

Türkiye’nin Savunma Şirketi Baykar, Insansız Savaş Uçağı KIZILELMA’yı Tanıttı




Türkiye’nin önemli savunma şirketi Baykar’ın Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Take Off İstanbul” etkinliğinde yaptığı açıklamalarda, insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA‘nın yoğun yapay zeka özelliklerine sahip olacağını duyurdu.

KIZILELMA, Konuşarak Kontrol Edilebilecek

Baykar, yıllardır yapay zeka konusunda çalışmalar yaptığını belirten Bayraktar, bu çalışmalardan birinin de durumsal farkındalık robot araçları üretmek olduğunu söyledi. “Sensörleriyle çevreyi algılıyor ve durumsal farkındalık geliştiriyor.” diyen Bayraktar, ayrıca şunları ekledi:




“Uçuş güvenliğini artıran, hava aracının seyrüseferini kolaylaştıran ve hava aracının sensörlerinden aldığı verileri analiz ederek hatalı durumları denetleyebilen araçlarımız var. Ayrıca kısa ve uzun vadeli planlamalara yardımcı olabilecek yapay zeka sistemleri geliştiriyoruz.”

“Son dönemde özellikle doğal dil işleme alanında çalışmalarımız devam ediyor. Artık KIZILELMA’ya tuşlara basarak değil, konuşarak komut vereceğiz. Diyebileceğiz ki ‘şartlar uygunsa motoru çalıştır ve kuleden gerekli izinleri alarak intikali başlat.’ O da tüm bu komutları anlayıp kule ile iletişim kurarak verilen talimatlara göre karmaşık görevleri gerçekleştirecek.”

İHA Pazarında Güçlü Konum

Bayraktar, Türkiye’nin İHA pazarındaki önemli yerine de değindi. Bayraktar TB2’nin dünyanın en fazla ülkesine ihraç edilen SİHA olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye’nin dünya İHA pazarının %65’ine sahip olduğunu vurgulayarak, “Baykar, bu pazarın neredeyse %60’ına sahip durumda. Şu anda dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketiyiz.” şeklinde konuştu.

2022 yılında belirlenen hedeften 1 yıl önce uçuşa geçen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı KIZILELMA’nın ardından 2023’te Bayraktar TB3 de uçuş yapmıştı. Bayraktar TB3, dünyada kısa pistli gemilerden iniş kalkış yapabilen ilk SİHA platformu olmuştu.

Bayraktar, son 3 yıldır dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketi olduklarını ve en yakın Amerikan rakiplerinden 3 kat daha büyük olduklarını vurgularken, gelecek planlarının uzay alanında olduğunu belirtti: “’KIZILELMA’dan sonrası ne olacak” soruları gelmeye başladı. Bu vizyonu devam ettirerek, kendi kaynaklarımızla Fergani adlı uzay girişimimizi başlattık.”

Related Posts

FM’de sessiz kriz sürüyor: Oyun severler Sports Interactive’den açıklama bekliyor

Oyun severlerin dört gözle beklediği Football Manager serisinin yeni oyunu FM26’nın geliştirme süreci hakkında aylardır süren sessizlik, hayran topluluğunu endişelendiriyor. Geçtiğimiz aylarda Sports Interactive SI tarafından yapılan açıklamayla FM25 …

2 bin yıllık sokak lezzeti bulundu

Roma döneminde fast-food kültürünün nasıl olduğunu ortaya koyan dikkat çekici bir keşif yapıldı. İspanya’nın Mallorca adasındaki Pollentia antik kentinde, yaklaşık 2 bin yıllık bir çöp çukurunda bulunan kuş kemikleri, Romalıların atıştırmalık olarak ötücü kuşları tükettiğini ortaya çıkardı.

Neden mutluluktan ağlarız?

Ağlamak, duygusal yüklenmeye karşı karmaşık bir biyolojik tepki. Ayrıca, iyi duygularla kötü duygular arasında bir ayrım yapmıyor

Nioh 3, yeni yolculuğuna hazır: İlk fragman yayınlandı

Koei Tecmo ve Team Ninja, 2026 baharında piyasaya sürülmesi planlanan Nioh 3’ü resmen duyurdu. İlk kez 2017’de karşımıza çıkan Nioh serisi, Soulslike türüne Japon samuray kültürünü başarıyla entegre ederek geniş bir oyuncu kitlesi kazandı. 2020’de …

Valve’ın Neuralink rakibi bu yıl ilk beyin çipini piyasaya sürecek

Firmanın kapalı kapılar arkasında geliştirdiği gizli proje için aynı anda birden fazla küçük beyin implantının bir taneden daha iyi olabileceğini düşünülüyor.

Sizin telefonunuz da bu binada olabilir! Dünyanın dört bir yanında çalınan iPhone’lar Çin’de buluşuyor

Çin’in Shenzhen şehrinde bulunan Feiyang Times binası, yerel halkın gözünde iPhone’ların tamir edildiği bir yer olsa da gerçek çok farklı. Dünyanın dört bir yanında çalınan telefonlar bu merkezde toplanıyor.