KOBİ’lerin Sürdürülebilir Büyüme İçin Esneklik ve Adaptasyon Gerekiyor

KOBİ’lerin Sürdürülebilir Büyüme İçin Adaptasyon ve Değişime İhtiyacı Var

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ’ler), global şirketlerle rekabet ederken fonksiyonellik açısından benzerlik gösteriyor ancak ortalama ömürleriyle geride kalıyorlar. Görhan İnşaat ve Mobilya Genel Müdür Yardımcısı Atakan Bölükbaşı tarafından yapılan açıklamaya göre, KOBİ’lerin sürdürülebilir büyüme için adaptasyon ve değişime ihtiyaçları var. Bölükbaşı, KOBİ’lerin istihdam ve üretimde global şirketlerle benzer seviyelerde olduğunu ancak ortalama ömürlerinin kısa olmasının endişe verici olduğunu belirtiyor.

Bölükbaşı, birçok KOBİ’nin kuruluş aşamalarında zorluklarla karşılaşarak belirli bir büyüklüğe ulaştığını ancak işletmelerini ikinci nesile devretme konusunda eksiklikler olduğunu vurguluyor. Liderlik pozisyonunun devredilmesinde yaşanan zorlukların, şirketlerin uzun vadeli başarısını olumsuz etkilediğini ifade ediyor.

Sürekli Değişime ve Adaptasyona Odaklanmak Gerekli

Bölükbaşı, kendi şirketlerinde sergiledikleri esneklik, adaptasyon ve kararlılık sayesinde edindikleri kurumsal yönetişim ve organizasyonel kültür dönüşümüne atıfta bulunarak, şirketlerin değişen dünya koşullarına ayak uydurabilmek için sürekli öğrenme prensiplerine dayalı bir kurumsal yapı oluşturmaları gerektiğini belirtiyor.

Tüm bu süreçlerin başlangıcının farkındalık olduğunu vurgulayan Bölükbaşı, şirketlerin mevcut durumlarını değerlendirmek, stratejik vizyon oluşturmak ve sürekli iyileştirme felsefesini benimsemek gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, veriye dayalı kararlar almak, profesyonel yönetim anlayışıyla stratejik bir yol haritası çizmek ve organizasyonel yapıyı güçlendirmek de önemli adımlar arasında yer alıyor.

Sürdürülebilirlik İçin Devam Eden Çabalar

Son olarak, sürekli gelişme ve iyileştirmenin kalıcılık için temel bir faktör olduğunu belirten Bölükbaşı, çalışanların fikirlerine değer vermek, müşteri geri bildirimlerini dikkate almak, veriye dayalı operasyonel modeller oluşturmak ve finansal yönetimi güçlendirmek gerektiğini vurguluyor. Bölükbaşı’ya göre, KOBİ’lerin rekabetçi kalabilmesi ve sürdürülebilir büyüme sağlaması için sürekli bir dönüşüm ve adapte olma ihtiyacı bulunmaktadır.

Related Posts

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 11 milyon 629 bin 100 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 8 milyon 878 bin 568 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Emeklinin hesabına 25 bin lira yatırılacak: Başvuran alacak

Emeklilerin zam oranlarının belli olmasıyla bankaların promosyon rekabeti de kızıştı. Bankalar yarışa girerken emekliler de en kazançlı yöntem için araştırmalar ve hesaplamalar yapmaya başladı. BAŞVURAN ALACAK Temmuz ayında enflasyon farkıyla …

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.