Trump’ın politikaları NASA’nın çalışmalarını durdurdu: Bilimsel araştırmalara müdahale mi?

NASA, Donald Trump yönetiminin yeni başkanlık kararnameleri gerekçesiyle çeşitli bilim komitelerinin çalışmalarını durdurdu.

Bu karar, bir toplantının iptal edilmesine ve diğerlerinin planlamasının askıya alınmasına neden oldu.

NASA Genel Merkezi, 31 Ocak’ta, ajansın astrofizik ve gezegen bilimi bölümlerine geri bildirim sağlayan “analiz grupları” ve “değerlendirme gruplarının” liderlerine bir dizi bildiri gönderdi.

Bildiride, bu grupların faaliyetlerinin yeni başkanlık emirlerine uygun olup olmadığını belirlemek için bir inceleme sürecinin başlatıldığı belirtildi.

HANGİ KARARNAMELER ETKİLİ OLDU?

Bildirilerde, en az altı başkanlık emri ve yönergenin göz önünde bulundurulduğu belirtildi.

Bunların büyük bölümü, Trump yönetiminin federal hükümetteki çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık (DEI) programlarını sona erdirme girişimleriyle bağlantılıydı.

Ayrıca, yönetimin “cinsiyet ideolojisi aşırılığıyla” mücadele çabaları da bu kararın gerekçeleri arasında gösterildi.

Bunun yanında, “Amerikan Enerjisini Serbest Bırakma” başlıklı bir yürütme emri de atıfta bulunulan kararlar arasındaydı.

Bu emir, Biden yönetiminin iklim değişikliğiyle ilgili bazı kararnamelerini iptal etmeyi amaçlıyordu.

İPTAL EDİLEN VE ASKIYA ALINAN TOPLANTILAR

Bu kararın ilk doğrudan etkilediği toplantı, Merkür Keşif Değerlendirme Grubu’nun (MExAG) yıllık toplantısı oldu.

4-6 Şubat tarihlerinde, Johns Hopkins Üniversitesi’ne bağlı Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’nda (APL) yapılması planlanan toplantı iptal edildi.

MExAG’in yürütme komitesi üyesi ve APL jeoloğu Mallory Kinczyk, sosyal medyada yaptığı açıklamada, “İlk yüz yüze toplantımızın bu nedenle iptal edilmesi bizi kahretti.” dedi.

TRUMP YÖNETİMİNİN POLİTİKALARININ BİLİM CAMİASINDAKİ ETKİLERİ

20 Ocak’ta Trump yönetiminin başlamasından bu yana, bilim insanları ve araştırmacılar, çeşitli başkanlık emirlerinin getirdiği karmaşıklık ve belirsizlik nedeniyle şaşkınlık ve hayal kırıklığı yaşıyor.

Trump yönetiminin başlamasıyla NASA’da yaşanan olaylar şöyle:

NASA, 30 Ocak’ta Havacılık Güvenliği Danışma Paneli’nin halka açık bir toplantısını düzenledi.

Ancak, Ulusal Bilim Vakfı (NSF), NASA ve Enerji Bakanlığı’na astrofizik konusunda danışmanlık yapan Astronomi ve Astrofizik Danışma Komitesi’nin 30-31 Ocak’taki toplantısını erteledi.

Öte yandan, Ticaret Bakanlığı’na bağlı Uzay Ofisi, 29 Ocak’ta Mart ayında bir danışma toplantısı düzenleyeceğini duyurdu.

NASA, ayrıca DEI ile ilgili kararnamelere uygun olarak bazı girişimlere verilen fonları kısıtlamaya başladı.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARA MÜDAHALE Mİ?

NASA’nın bilim komitelerinin çalışmalarını durdurma kararı, bilim dünyasında yönetimin politikalarının akademik özgürlüğe etkisi konusunda endişeleri artırdı.

Özellikle iklim değişikliği ve çeşitlilik programlarıyla ilgili başkanlık emirlerinin, bilimsel araştırmalara ve uluslararası iş birliklerine nasıl yansıyacağı merak konusu.

Sonuç olarak, Trump yönetiminin yeni politikaları nedeniyle NASA’nın bilim komiteleri ve araştırma projeleri üzerindeki etkisi giderek daha belirgin hale geliyor.

Related Posts

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

FM’de sessiz kriz sürüyor: Oyun severler Sports Interactive’den açıklama bekliyor

Oyun severlerin dört gözle beklediği Football Manager serisinin yeni oyunu FM26’nın geliştirme süreci hakkında aylardır süren sessizlik, hayran topluluğunu endişelendiriyor. Geçtiğimiz aylarda Sports Interactive SI tarafından yapılan açıklamayla FM25 …

2 bin yıllık sokak lezzeti bulundu

Roma döneminde fast-food kültürünün nasıl olduğunu ortaya koyan dikkat çekici bir keşif yapıldı. İspanya’nın Mallorca adasındaki Pollentia antik kentinde, yaklaşık 2 bin yıllık bir çöp çukurunda bulunan kuş kemikleri, Romalıların atıştırmalık olarak ötücü kuşları tükettiğini ortaya çıkardı.

Neden mutluluktan ağlarız?

Ağlamak, duygusal yüklenmeye karşı karmaşık bir biyolojik tepki. Ayrıca, iyi duygularla kötü duygular arasında bir ayrım yapmıyor

Nioh 3, yeni yolculuğuna hazır: İlk fragman yayınlandı

Koei Tecmo ve Team Ninja, 2026 baharında piyasaya sürülmesi planlanan Nioh 3’ü resmen duyurdu. İlk kez 2017’de karşımıza çıkan Nioh serisi, Soulslike türüne Japon samuray kültürünü başarıyla entegre ederek geniş bir oyuncu kitlesi kazandı. 2020’de …

Valve’ın Neuralink rakibi bu yıl ilk beyin çipini piyasaya sürecek

Firmanın kapalı kapılar arkasında geliştirdiği gizli proje için aynı anda birden fazla küçük beyin implantının bir taneden daha iyi olabileceğini düşünülüyor.