BTK’dan yeni düzenleme: WhatsApp’a erişim engeli getirilebilecek!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medyaya yönelik yeni düzenleme taslağını yayınladı. Kamuoyunun görüşüne açılan yönetmelik ile mesajlaşma uygulamaları BTK denetimi altına giriyor. BTK bu platformlara erişim engeli getirebilecek.

Taslak yönetmelikte herhangi bir değişiklik yapılmazsa BTK, 1 Ocak 2026’dan itibaren herhangi bir mahkeme kararı olmadan güvenlik, kamu düzeni ve kamu sağlığı gibi gerekçelerle sosyal medya platformlarına ve WhatsApp gibi mesajlaşma platformlarına erişimini engelleyebilecek.

BTK tarafından “Şebekeler Üstü Hizmet” tanımı getiriliyor. İnternet üzerinden yazılı, sesli veya görsel olarak kişiler arası iletişim kurulan platformlar bu tanıma dahil ediliyor. WhatsApp, Telegram, Discord, Signal gibi doğrudan mesajlaşma odaklı uygulamaların yanı sıra Instagram, X, TikTok ve Facebook gibi mesajlaşma özelliği bulunan tüm sosyal medya platformları “Şebekeler Üstü Hizmet Hizmet Sağlayıcı” olarak kabul edilecek ve yeni yükümlülüklere tabi olacak.

BTK, WhatsApp’a erişim engeli getirebilecek

Yönetmelik ile birlikte şebekeler üstü hizmet sağlayıcılara millî güvenlik, kamu düzeni, kamu sağlığı ve benzeri kamu yararı gerekleri çerçevesinde BTK tarafından doğrudan erişim engeli uygulanabilecek.

Taslak yönetmelikte konuyla ilgili maddede şu ifadelere yer veriliyor:

“Kurum, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu sağlığı ve benzeri kamu yararı gerekleri
çerçevesinde, yetkilendirmeye tabi olup olmadığına bakılmaksızın şebekeler üstü hizmet
sağlayıcıların ilgili uygulama veya internet sitesine erişimin doğrudan engellenmesine karar
verebilir.”

Mesajlaşma uygulamalarının Türkiye’de şirket kurması ve BTK’dan yetki alması gerekecek

Daha önce hayata geçirilen düzenleme ile Türkiye’den günlük erişimi 1 milyonun üzerinde olan sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsillci belirlemesi zorunlu kılınmıştı. Yeni yönetmelik ile buna ek olarak şebekeler üstü hizmet sağlayıcıların Türkiye’de şirket kurması zorunlu olacak ve BTK’dan yetkilendirme alması gerekecek.

Yetkilendirme almayana bant daraltma cezası uygulanacak

Yetkilendirme almadan hizmet sunan şirketlere 1 milyon TL ile 30 milyon TL arasında değişen idari para cezaları uygulanabilecek. Bunun yanı sıra, altı ay içinde yetkilendirme almayan platformların bant genişliği %95 oranında kısıtlanacak. Üç ay içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen platformların ise tamamen erişime kapatılması söz konusu olacak. Ayrıca, belirli şartlar sağlanmadığı takdirde bu platformlara üç yıl boyunca yetkilendirme verilmeyecek.

Sosyal medya platformlarına getirilen yeni düzenlemeler kapsamında şu yükümlülükler öne çıkıyor:

  • Yetkilendirme Ücreti: Platformlar, Türkiye’de faaliyet gösterebilmek için belirli bir yetkilendirme ücreti ödemek zorunda olacak.
  • Evrensel Hizmet Katkı Payı: Şirketler, Türkiye’deki elektronik haberleşme altyapısına katkıda bulunacak.
  • Tüketici Hakları ve Rekabetin Korunması: Kullanıcı hakları ve adil rekabetin sağlanması için ek önlemler alınacak.
  • Kişisel Veri Güvenliği: Platformların Türkiye’deki kullanıcı verilerini nasıl işleyeceği sıkı bir şekilde denetlenecek.
  • Şebeke Güvenliği: Güvenlik olaylarının BTK’ya raporlanması gerekecek.

Related Posts

Sony’den içerik üreticileri için özel mikrofon

Sony Electronics, içerik üreticilerine yönelik profesyonel ses çözümleri serisine ECM-778 adını verdiği yeni yönlü mikrofonunu ekledi. Film, belgesel ve televizyon yapımlarına özel geliştirilen bu model, üst düzey ses kalitesini kompakt ve dayanıklı …

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

FM’de sessiz kriz sürüyor: Oyun severler Sports Interactive’den açıklama bekliyor

Oyun severlerin dört gözle beklediği Football Manager serisinin yeni oyunu FM26’nın geliştirme süreci hakkında aylardır süren sessizlik, hayran topluluğunu endişelendiriyor. Geçtiğimiz aylarda Sports Interactive SI tarafından yapılan açıklamayla FM25 …

2 bin yıllık sokak lezzeti bulundu

Roma döneminde fast-food kültürünün nasıl olduğunu ortaya koyan dikkat çekici bir keşif yapıldı. İspanya’nın Mallorca adasındaki Pollentia antik kentinde, yaklaşık 2 bin yıllık bir çöp çukurunda bulunan kuş kemikleri, Romalıların atıştırmalık olarak ötücü kuşları tükettiğini ortaya çıkardı.

Neden mutluluktan ağlarız?

Ağlamak, duygusal yüklenmeye karşı karmaşık bir biyolojik tepki. Ayrıca, iyi duygularla kötü duygular arasında bir ayrım yapmıyor

Nioh 3, yeni yolculuğuna hazır: İlk fragman yayınlandı

Koei Tecmo ve Team Ninja, 2026 baharında piyasaya sürülmesi planlanan Nioh 3’ü resmen duyurdu. İlk kez 2017’de karşımıza çıkan Nioh serisi, Soulslike türüne Japon samuray kültürünü başarıyla entegre ederek geniş bir oyuncu kitlesi kazandı. 2020’de …