Kadınlardan ‘normal doğum’ kampanyasına tepki: Kaç çocuk doğuracağımıza biz karar veririz

Kadın Hakları Savunucuları, Sağlık Bakanlığı’nın Normal Doğuma Teşvik Kampanyasına Tepki Gösterdi

Sol Feminist Hareket’ten Dilara Kurtuluş, “Kadınların anne olup olmayacağına, kaç çocuk doğuracağına kadınlar karar verebilir” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın “normal doğuma teşvik” adıyla başlattığı yeni kampanya kadın hakları savunucuları tarafından eleştirildi. Bakanlığın bu adımı, kadın bedenine yapılan müdahale olarak yorumlayan çeşitli kadın örgütleri, doğum şeklinin bireylere dayatılamayacağını belirttiler.

Sağlık Bakanı Memişoğlu, “Bugün maalesef yüzde 61 oranında ameliyatla çocuklarımızın dünyaya gelmesinden çok, ebelerimizin özellikle son 3 ayında anne adaylarımızı motive ederek, onlarla beraber olarak bugün doğal olan normal doğumu yapması için bir kampanya ve çalışma içindeyiz.” diyerek, kampanyanın detaylarını paylaştı.

Kadın Örgütlerinden Kampanyaya Tepki

BirGün’ün haberine göre, bakanlığın açıklamasına kadın hakları savunucularının yanı sıra birçok kesim tepki gösterdi. Sol Feminist Hareket üyesi Dilara Kurtuluş, “Kadınların yaşam hakkının hedef alındığı bir ülkede kadınların gündemi çocuk doğurmak değil. Kadınların kaç çocuk doğuracağına, doğurup doğurmayacağına yalnızca kadınlar karar verebilir.” şeklinde görüş belirtti.

Sağlık Bakanlığı’nın son dönemdeki uygulamaları da bu tartışmaları körükledi. Özel sağlık kuruluşlarına yönelik yayımlanan yeni yönetmelikte, ameliyathanesi olmayan tıp merkezlerinde doğum ünitesi açılmasına sınırlama getirilmesi ve Süper Lig’deki erkek futbolculara “Doğal Olan Normal Doğum” pankartı taşıtılması eleştirilere yol açtı. Bu gelişmelerle birlikte “normal doğum” vurgusunun artırılması da tepki topladı.

Related Posts

Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi

Aronya’nın kan şekerini dengelediği ve diyabet hastalarına iyi geldiği belirlendi.

SES’ten Sağlık Emekçileri İçin 13 Maddelik Talep!

KESK’e bağlı SES İzmir 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu ve üyeleri, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaptıkları açıklamada toplu sözleşme dönemi öncesinde sağlık emekçilerinin taleplerini 13 madde ile sıraladı. 

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.

Sivas’ta vücuduna kene yapışan genç kadın hayatını kaybetti

Sivas’ın Zara ilçesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören kadın yaşamını yitirdi.