Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlar ilk çeyrekte 89,3 arttı

Türkiye’ye Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Arttı

Yatırım ve Finans Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın mart ayı verilerine göre 2025’in ilk çeyreğinde ülkeye gelen uluslararası doğrudan yatırım (UDY) hacmi geçen yıla göre yüzde 89,3 artarak 3 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Mart 2025 itibarıyla yıllık bazda UDY tutarının 13,1 milyar dolar olduğu belirtilen açıklamada, bu rakamın Mayıs 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı vurgulandı. Açıklamada, Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülkeler sıralamasında Kazakistan, Hollanda ve ABD’nin ilk üç sırada yer aldığı bilgisi verildi.

Ayrıca, Almanya, İsviçre, Fransa, Azerbaycan, Avusturya, Birleşik Krallık ve Libya’nın da Türkiye’ye yatırım yapan ülkeler arasında olduğu ifade edildi.

Sektörel olarak incelendiğinde, toptan ve perakende ticaret sektörünün yüzde 48’lik pay ile en fazla UDY çeken sektör olduğu görüldü. İmalat sektörü yüzde 22,2’lik payla ikinci sırada yer alırken, finans ve sigorta faaliyetleri sektörü yüzde 9,4’lük payla üçüncü sırada konumlandı.

Ülkenin ekonomideki istikrarlı politikaları ve stratejik konumu sayesinde artan uluslararası yatırımlar, küresel ekonomik belirsizliklere rağmen Türkiye’nin yatırımcılar için cazibesinin arttığını gösteriyor. Dağlıoğlu’nun ifadelerine göre, Türkiye küresel değer zincirlerinde önemli bir rol oynamakta ve diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha güçlü bir performans sergilemektedir.

2024’te küresel doğrudan yatırımların düştüğü bir dönemde Türkiye’nin yatırımları arttığına dikkat çekilerek, 2025’in ilk çeyreğinde de bu artış trendinin devam ettiği belirtildi. Türkiye ekonomisine duyulan güvenin arttığını vurgulayan açıklamada, toptan ve perakende ticaret, imalat ve finans ile sigorta sektörlerindeki yatırımların ekonominin çeşitliliğini ve dayanıklılığını gösterdiği vurgulandı.

Dağlıoğlu, Türkiye’nin uluslararası yatırımlardaki performansının artarak devam etmesini beklediklerini ve yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Related Posts

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 11 milyon 629 bin 100 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 8 milyon 878 bin 568 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Emeklinin hesabına 25 bin lira yatırılacak: Başvuran alacak

Emeklilerin zam oranlarının belli olmasıyla bankaların promosyon rekabeti de kızıştı. Bankalar yarışa girerken emekliler de en kazançlı yöntem için araştırmalar ve hesaplamalar yapmaya başladı. BAŞVURAN ALACAK Temmuz ayında enflasyon farkıyla …

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.