Eğer Birileri Tarafından İzlendiğinizi veya Gözetlendiğinizi Düşünüyorsanız Skopofobiniz Olabilir!

Skopofobi Nedir?

Bazı insanların sahip olduğu bu fobi ile hayat, oldukça zorlaşır. Dönüp dönüp arkaya veya sağa sola bakma ihtiyacı hissedilir.

Gelin, neden böyle hissettiğinize bakalım.

Skopofobi, her an birilerinin sizi izlediği düşüncesiyle tetiklenen bir korkudur.

Bu korku arkadaş, aile veya yabancılar gibi hemen hemen herkesten kaynaklanabilir. Öyle ki bu fobi, bireyi sosyal hayattan tamamen soyutlayabilir, evden çıkmamaya veya insanlarla her türlü etkileşimden kaçınmaya neden olabilir.

Skopofobinin belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak yaygın olan bazı semptomları da vardır. Bunlar arasında; göz temasından kaçınma, yoğun kaygı ve korku, terleme, titreme, nefes darlığı, odaklanma güçlüğü, ağız kuruluğu gibi panik atak belirtileri, toplu taşıma kullanmaktan kaçınma yer alır.

Skopofobi, başkalarının sizi izlemesi veya size bakması gibi durumlarda aşırı korku ve kaygı yaşanmasına sebep olan bir fobidir.

Bu fobinin neden ortaya çıktığı ise henüz kesin olarak bilinmiyor. Fakat bu durumu tetikleyen bazı faktörler de yok değil. Örneğin genetik faktörler, skopofobi ve diğer fobilerin gelişiminde rol oynayabilir.

Mesela bir ailenin herhangi bir üyesinde, herhangi bir fobi veya anksiyete bozukluğu varsa, diğer aile üyelerinde de benzer sorunların görülme olasılığı daha yüksek olur.

Ayrıca beyindeki belirli bölgelerin işlevi, fobilerin gelişiminde rol oynayabilir. Örneğin beynin korkuya karşı duyarlı olduğu bölge olan amigdalanın aşırı aktif olması, bu fobilere sebebiyet verebilir.

Son olarak skopofobi, geçmişte yaşanan travmatik olaylar sonucu da gelişebilir. Mesela bir kişi çocukluk döneminde şiddete uğradıysa veya alaya maruz kaldıysa bu olumsuz deneyimler, ilerleyen yaşlarda skopofobi olarak kendini gösterebilir.

Skopofobi, hayatı önemli ölçüde etkilemedikçe diğer fobiler gibi teşhis edilmez.

Ancak eğer yoğun kaygı ve korku yaşıyorsanız, sosyal ve profesyonel işlevsellikte bozulma varsa ya da korkutucu herhangi bir duruma aşırı tepki veriyorsanız bir hekime danışabilirsiniz. Yine hekim doğrultusunda, tedavi yöntemleri de kişiden kişiye farklılık gösterecektir. 

Kaynaklar: Mental Health, very well mind

Related Posts

2 bin yıllık sokak lezzeti bulundu

Roma döneminde fast-food kültürünün nasıl olduğunu ortaya koyan dikkat çekici bir keşif yapıldı. İspanya’nın Mallorca adasındaki Pollentia antik kentinde, yaklaşık 2 bin yıllık bir çöp çukurunda bulunan kuş kemikleri, Romalıların atıştırmalık olarak ötücü kuşları tükettiğini ortaya çıkardı.

Neden mutluluktan ağlarız?

Ağlamak, duygusal yüklenmeye karşı karmaşık bir biyolojik tepki. Ayrıca, iyi duygularla kötü duygular arasında bir ayrım yapmıyor

Nioh 3, yeni yolculuğuna hazır: İlk fragman yayınlandı

Koei Tecmo ve Team Ninja, 2026 baharında piyasaya sürülmesi planlanan Nioh 3’ü resmen duyurdu. İlk kez 2017’de karşımıza çıkan Nioh serisi, Soulslike türüne Japon samuray kültürünü başarıyla entegre ederek geniş bir oyuncu kitlesi kazandı. 2020’de …

Valve’ın Neuralink rakibi bu yıl ilk beyin çipini piyasaya sürecek

Firmanın kapalı kapılar arkasında geliştirdiği gizli proje için aynı anda birden fazla küçük beyin implantının bir taneden daha iyi olabileceğini düşünülüyor.

Sizin telefonunuz da bu binada olabilir! Dünyanın dört bir yanında çalınan iPhone’lar Çin’de buluşuyor

Çin’in Shenzhen şehrinde bulunan Feiyang Times binası, yerel halkın gözünde iPhone’ların tamir edildiği bir yer olsa da gerçek çok farklı. Dünyanın dört bir yanında çalınan telefonlar bu merkezde toplanıyor.

TEKNOFEST ’e Eventex 2025’ten 4 uluslararası ödül

Dünyanın en prestijli etkinlik ödüllerinden biri olan Eventex Awards 2025’te, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, uluslararası alanda büyük bir başarıya imza attı. Dijital formatta gerçekleşen ve dünya genelinden binlerce başvurunun değerlendirildiği programda TEKNOFEST; teknoloji, festival ve açık alan etkinliği gibi kilit kategorilerde toplam 4 ödülün sahibi oldu.