Gökyüzüne kızılötesi kamera yerleştirip uzaylı arayacaklar

Yeni Geliştirilen Kamera Sistemi Uzayda Gezegen Dışı Varlıkları Arayacak

Harvard Üniversitesi’nden Laura Domine liderliğinde geliştirilen yeni kamera sistemi, Galileo Projesi, Whitin Gözlemevi, Scientific Coalition for UAP Studies ve Atlas Lens Co. gibi birçok kurumdan bilim insanlarıyla birlikte yürütülüyor. Bu heyecan verici proje, son olarak 2025 Mart ayında Ay ve Gezegen Bilimleri Konferansı’nda (LPSC) duyuruldu.

Kameranın adı ‘Dalek’, Doctor Who dizisindeki ikonik makine karakterine ithafen verildi. NASA’nın 2023’te yayınladığı önerilere dayanarak tasarlanan bu kamera, milisaniyelik ölçeklerde ayarlanabilen, çoklu sensörlerle donatılmış bir sistemdir. Görüntü, renk, hareket, ses ve diğer özellikleri eş zamanlı olarak algılayabilir.

Harvard Üniversitesi’nden Prof. Avi Loeb, Galileo Projesi lideri olarak sistemin detaylarını paylaştı. Harvard, Pennsylvania ve Nevada’da bulunan üç gözlemevi, kızılötesi, optik, radyo ve ses dalga bantlarında gökyüzünü sürekli tarayarak veri topluyor. Bu gözlemevlerinde bugüne kadar toplamda 1 milyon nesne gözlemlendi.

Bu büyük veri havuzu, yapay zeka destekli sistemlerle analiz ediliyor. YOLO (You Only Look Once) modeli nesne tespiti için kullanılırken, SORT (Simple Online and Realtime Tracking) algoritması hareket izleme işlemlerini yürütüyor. Sistem, uçak, kuş, uydu gibi bilinen nesneleri tanıyabilmekte ve anomali gösterenleri ayırt edebilmektedir.

İlk beş ayda yarım milyondan fazla nesne incelendi ve bunlardan yaklaşık 80 bini sıra dışı hareketler sergiledi. 144 nesne hala açıklanamıyor ve hakkında yeterli veri olmaması sebebiyle kesin bir yorum yapılamıyor.

Prof. Loeb, çok noktalı algılama metodlarını kullanarak nesnelerin hız ve ivmelerini daha doğru bir şekilde ölçmeyi hedeflediğini belirtti. Böylece normal nesnelerden farklı davranışlar sergileyen potansiyel teknolojik varlıkları daha kolay belirleyebilecekler.

Galileo Projesi’nin amacı, insan yapımı olmayan ve teknolojik izler taşıyan nesneleri bulmak. Profesör Loeb, “Eğer sadece bir tanesi bile insan yapımının ötesinde bir yetenek sergilerse, bu bilim tarihinin en büyük keşfi olabilir” dedi.

Related Posts

Sony’den içerik üreticileri için özel mikrofon

Sony Electronics, içerik üreticilerine yönelik profesyonel ses çözümleri serisine ECM-778 adını verdiği yeni yönlü mikrofonunu ekledi. Film, belgesel ve televizyon yapımlarına özel geliştirilen bu model, üst düzey ses kalitesini kompakt ve dayanıklı …

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

FM’de sessiz kriz sürüyor: Oyun severler Sports Interactive’den açıklama bekliyor

Oyun severlerin dört gözle beklediği Football Manager serisinin yeni oyunu FM26’nın geliştirme süreci hakkında aylardır süren sessizlik, hayran topluluğunu endişelendiriyor. Geçtiğimiz aylarda Sports Interactive SI tarafından yapılan açıklamayla FM25 …

2 bin yıllık sokak lezzeti bulundu

Roma döneminde fast-food kültürünün nasıl olduğunu ortaya koyan dikkat çekici bir keşif yapıldı. İspanya’nın Mallorca adasındaki Pollentia antik kentinde, yaklaşık 2 bin yıllık bir çöp çukurunda bulunan kuş kemikleri, Romalıların atıştırmalık olarak ötücü kuşları tükettiğini ortaya çıkardı.

Neden mutluluktan ağlarız?

Ağlamak, duygusal yüklenmeye karşı karmaşık bir biyolojik tepki. Ayrıca, iyi duygularla kötü duygular arasında bir ayrım yapmıyor

Nioh 3, yeni yolculuğuna hazır: İlk fragman yayınlandı

Koei Tecmo ve Team Ninja, 2026 baharında piyasaya sürülmesi planlanan Nioh 3’ü resmen duyurdu. İlk kez 2017’de karşımıza çıkan Nioh serisi, Soulslike türüne Japon samuray kültürünü başarıyla entegre ederek geniş bir oyuncu kitlesi kazandı. 2020’de …