Navigasyon tembelleştiriyor mu?

İSTANBUL (İGFA) – Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, navigasyon kullanımının beyinde olası etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Beynin navigasyon yeteneği üzerine konuşan Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, navigasyon ve yön bulma süreçlerinin insan beyni tarafından nasıl gerçekleştirildiği konusunda yapılan araştırmaların önemli bilgiler sunduğunu belirtti. Genellikle fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) ve PET (pozitron emisyon tomografisi) gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak gerçekleştirilen bu araştırmaların, hipokampustan uzun süreli mekansal hafıza ile ilişkilendirildiğini ve insanların çevrelerinde nasıl gezindiklerini desteklediğini gösterdiğini ifade etti.

YÖN BULMAK İÇİN MEKANSAL HAFIZAMIZ ÖNEMLİ…

Araştırmacıların keşfettiği gibi Nobel Ödülü sahibi olan kişiler, insanların konumlarını ve hareketlerini izleyen özel nöronlar olan ızgara/grid hücrelerinin varlığını ortaya çıkardı. Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, bu hücrelerin iç harita oluşturduğunu ve insanların bulundukları konumu hesaplama yeteneğine sahip olduğunu söyledi. Entorinal korteksin mekansal bilgiyi işlediği bir bölge olduğunu belirten Kefal, insanların çevrelerindeki belirgin özellikleri kullanarak yönlerini bulduklarını vurguladı.

Retrosplenial alanın (RSA), beyindeki limbik sistemin bir parçası olduğunu ve navigasyon süreçlerinde önemli bir rol oynadığını belirten Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “RSA, çevresel haritaların oluşturulmasına katkı sağlar ve yer hafızası ile yakından ilişkilidir. Bu alanın hasar görmesi, navigasyon becerileri ve mekansal hafıza açısından olumsuz etkiler doğurabilir.” şeklinde konuştu.

SÜREKLİ NAVİGASYON CİHAZI KULLANIMININ ETKİLERİ…

Navigasyon cihazlarının sürekli kullanımının, beyin yapısını ve navigasyon becerilerini etkileyebileceğine dikkat çeken Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “Sürekli navigasyon cihazları kullanan bireyler, kendi mekânsal haritalarını oluşturma ve yön bulma yeteneklerini azaltabilirler. Bu durum, hipokampus aktivitesi ile ilişkilendirilebilecek bir durumdur.” dedi.

Related Posts

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

FM’de sessiz kriz sürüyor: Oyun severler Sports Interactive’den açıklama bekliyor

Oyun severlerin dört gözle beklediği Football Manager serisinin yeni oyunu FM26’nın geliştirme süreci hakkında aylardır süren sessizlik, hayran topluluğunu endişelendiriyor. Geçtiğimiz aylarda Sports Interactive SI tarafından yapılan açıklamayla FM25 …

2 bin yıllık sokak lezzeti bulundu

Roma döneminde fast-food kültürünün nasıl olduğunu ortaya koyan dikkat çekici bir keşif yapıldı. İspanya’nın Mallorca adasındaki Pollentia antik kentinde, yaklaşık 2 bin yıllık bir çöp çukurunda bulunan kuş kemikleri, Romalıların atıştırmalık olarak ötücü kuşları tükettiğini ortaya çıkardı.

Neden mutluluktan ağlarız?

Ağlamak, duygusal yüklenmeye karşı karmaşık bir biyolojik tepki. Ayrıca, iyi duygularla kötü duygular arasında bir ayrım yapmıyor

Nioh 3, yeni yolculuğuna hazır: İlk fragman yayınlandı

Koei Tecmo ve Team Ninja, 2026 baharında piyasaya sürülmesi planlanan Nioh 3’ü resmen duyurdu. İlk kez 2017’de karşımıza çıkan Nioh serisi, Soulslike türüne Japon samuray kültürünü başarıyla entegre ederek geniş bir oyuncu kitlesi kazandı. 2020’de …

Valve’ın Neuralink rakibi bu yıl ilk beyin çipini piyasaya sürecek

Firmanın kapalı kapılar arkasında geliştirdiği gizli proje için aynı anda birden fazla küçük beyin implantının bir taneden daha iyi olabileceğini düşünülüyor.