Prof. Dr. Özlü’den “çöl tozu” uyarısı!

Suriye’den Gelen Toz Taşınımına Dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Suriye’den esen tozların sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Özlü, “Bu tozlardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Mümkün olduğunca solumamaya özen gösterin. Evde kalın, kapı ve pencereleri kapatın” şeklinde uyarılarda bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre; Suriye’den Türkiye’ye “toz taşınımı” gerçekleşiyor. Suriye üzerinden gelen toz taşınımı, Akdeniz Bölgesi’nin doğusunu ve Güneydoğu’yu etkileyecek. Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde toz taşınımının 3 gün boyunca devam etmesi bekleniyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, toz taşınımının hava kalitesinde azalmaya, görüş mesafesinde düşüşe, çamur şeklinde yağışa ve bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

“Akciğer hastaları risk altında”

“Çöl tozu” olarak adlandırılan bu doğa olayının insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendiren Prof. Dr. Özlü, özellikle KOAH ve astım gibi hastalıkları olan bireylerin bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurgulayarak şunları söyledi:

Ülkemizde şu anda Suriye’den gelen bir toz bulutu var. Meteoroloji verilerine göre; özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz Bölgesi’ni etkileyeceği tahmin ediliyor.

Çoğunlukla Orta Doğu ve Afrika’dan gelen bu tozlar, atmosferde taşınıyor ve hava hareketleriyle bize ulaşıyor. Birkaç gün kalıp gitseler de sağlık açısından ciddi riskler taşıyorlar.

Özellikle akciğer hastalığı olan bireyler bu durumdan ciddi şekilde etkileniyor. Astım, KOAH gibi kronik akciğer rahatsızlıkları olan kişiler hava kirliliğini hemen fark ediyorlar.

“Hastalıkları Alevlendirebiliyor”

Prof. Dr. Özlü, tozlu havanın solunmasının akciğerleri tahriş edebileceğini ve solunum şikayetlerini artırabileceğini belirterek şunları ekledi:

Tozlu hava solunması durumunda akciğerlerde birikerek tahriş eder ve iltihaplanmaya yol açar. Bunu takiben öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum gibi şikayetler ortaya çıkar.

Var olan hastalıkların alevlenmesine sebep olabilir. Ayrıca doktor ziyaretleri, acil servis talepleri ve hastane yatış sayıları artabilir.

Bu tozlardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Mümkün olduğunca solumamanız önemlidir.

“Maske Kullanın!”

Özlü, toz bulutunun cildi kurutabileceğini ve kaşıntıya neden olabileceğini belirterek, maske takma önerisinde bulundu.

Özlü, “Bu tozlardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Mümkün olduğunca solumamaya özen gösterin. Evde kalmak, kapı ve pencereleri kapalı tutmak en iyisidir. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, maske takın ve dışarıda uzun süre geçirmeyin. Bu tozlar sadece akciğerleri etkilemez, cildimize de zarar verebilir. Gözlerde, burun ve ağızda kuruluk, iltihaplanma ve kaşıntılara neden olabilir. Dikkatli olun” dedi. (DHA)

Related Posts

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi

Aronya’nın kan şekerini dengelediği ve diyabet hastalarına iyi geldiği belirlendi.

SES’ten Sağlık Emekçileri İçin 13 Maddelik Talep!

KESK’e bağlı SES İzmir 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu ve üyeleri, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaptıkları açıklamada toplu sözleşme dönemi öncesinde sağlık emekçilerinin taleplerini 13 madde ile sıraladı. 

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.