Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri’ne başvurular başladı

Uluslararası Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Akademi Ödülleri’ne başvurular başlarken, aday gösterme süreci 4 Nisan’a kadar devam edecek.

TÜBA’dan yapılan açıklamaya göre ödüller, Akademi üyeleri, üniversite rektörlükleri, dünya bilim akademileri, uluslararası akademik kuruluşlar ile Akademi tarafından davet edilen diğer kişi ve kurumlarca gösterilen adaylar arasından, fen ve mühendislik bilimleri, sağlık ve yaşam bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler alanında veriliyor.

Aday gösterilen bilim insanlarının çalışmaları ve katkıları, üç ödül alanında oluşturulan TÜBA Ödül komitelerince, alanında uzman yerli ve yabancı hakem görüşleri alınarak değerlendiriliyor. Daha sonra komitelerin önerileri Akademi Konseyi’ne sunuluyor. Ödül sahipleri Konsey tarafından belirleniyor.

Akademi Ödülü Madalyası ve Beratı ile paradan oluşan TÜBA Akademi Ödülleri’ne başvurabilmek için son üç yılda Türkiye’de uluslararası düzeyde başka bir bilim ödülü alınmamış olması gerekiyor.

Ödüller için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bilim insanları aday olabiliyor. Yabancılar ise Türkiye bağlantılı çalışmalar, Türkiye’deki bilim insanlarıyla ve bilimsel kuruluşlar ile işbirliği ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bilim insanlarıyla ortak bilimsel çalışmalar yapmış olmaları koşuluyla aday gösterilebiliyor.

Aday gösterme süreci 4 Nisan’da sona erecek ödüller için ayrıntılı bilgiye “www.tuba.gov.tr” internet adresinden ulaşılabiliyor.

“Ödüller bilim camiasında önemli yer edindi”

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ödül programlarının Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Şeker, “10 yıldan bu yana sahibini bulan Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri dünya bilim camiasında etkin ve önemli bir yer edindi. Üç farklı kategorideki Uluslararası Akademi Ödülleri, artık akademinin kendisine ait, taşıdığı sorumluluğun bilincinde ödül programı haline geldi.” ifadelerini kullandı.

Bilim insanlarının teşviki ve takdirinin, bilimsel motivasyon, çalışmaların duyurulması ve gelecek nesillerle kurulacak köprü açısından çok önemli olduğunun altını çizen Şeker, şunları kaydetti:

“.” (AA)

 

Related Posts

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

FM’de sessiz kriz sürüyor: Oyun severler Sports Interactive’den açıklama bekliyor

Oyun severlerin dört gözle beklediği Football Manager serisinin yeni oyunu FM26’nın geliştirme süreci hakkında aylardır süren sessizlik, hayran topluluğunu endişelendiriyor. Geçtiğimiz aylarda Sports Interactive SI tarafından yapılan açıklamayla FM25 …

2 bin yıllık sokak lezzeti bulundu

Roma döneminde fast-food kültürünün nasıl olduğunu ortaya koyan dikkat çekici bir keşif yapıldı. İspanya’nın Mallorca adasındaki Pollentia antik kentinde, yaklaşık 2 bin yıllık bir çöp çukurunda bulunan kuş kemikleri, Romalıların atıştırmalık olarak ötücü kuşları tükettiğini ortaya çıkardı.

Neden mutluluktan ağlarız?

Ağlamak, duygusal yüklenmeye karşı karmaşık bir biyolojik tepki. Ayrıca, iyi duygularla kötü duygular arasında bir ayrım yapmıyor

Nioh 3, yeni yolculuğuna hazır: İlk fragman yayınlandı

Koei Tecmo ve Team Ninja, 2026 baharında piyasaya sürülmesi planlanan Nioh 3’ü resmen duyurdu. İlk kez 2017’de karşımıza çıkan Nioh serisi, Soulslike türüne Japon samuray kültürünü başarıyla entegre ederek geniş bir oyuncu kitlesi kazandı. 2020’de …

Valve’ın Neuralink rakibi bu yıl ilk beyin çipini piyasaya sürecek

Firmanın kapalı kapılar arkasında geliştirdiği gizli proje için aynı anda birden fazla küçük beyin implantının bir taneden daha iyi olabileceğini düşünülüyor.