Üreticiler Suriye kararına tepkili: Bizden alın

Dubai Çikolatasının Yıldızı Parlıyor: Antep Fıstığı İthalatıyla Fiyatlar Dengelenecek

Dubai’nin eşsiz lezzeti olan çikolatanın yoğun talebi, baklavacılık sektörünü harekete geçirdi. Sektör temsilcileri, fiyat artışını durdurmak amacıyla Suriye’den Antep fıstığı ithalatı talebinde bulundu.

Ticaret Bakanlığı, fiyatları kontrol altına almak için Suriye’den Antep fıstığı ithal etme kararı aldı. Bakanlık, bu adımı atarak sektördeki dengesizliği gidermeye çalışıyor.

Fakat, Ticaret Bakanlığı’nın bu kararı Antep’teki fıstık üreticileri arasında hoş karşılanmadı. Üreticiler, Suriye’den yapılan ithalatın yerli üreticiyi olumsuz etkileyeceğini belirterek karara itiraz etti: “Bu hata telafi edilmeli. Emeklerimizin karşılığı, ithalatla göz ardı edilmemeli.”

“Üreticiye İkinci Bir Darbe Vuruluyor”

Barak Ovası’nda fıstık üretimi yapan çiftçi Cuma Öztekin, yükselen maliyetler nedeniyle zor günler yaşadıklarını söyledi. Öztekin, ithalat kararının çiftçilere ek bir sorun yaratacağını belirterek, “Mazot ve işçilik gibi giderler sürekli artıyor. 250 ağacın yıllık masrafı 400 bin TL’yi buluyor ve fıstıktan yalnızca iki yılda bir ürün alıyoruz. Fiyatlar henüz dengelenmemişken, ithalat kararı üreticinin emeğine saygısızlık anlamına geliyor” dedi.

Öztekin, planlanan Suriye’den fıstık ithalatını eleştirerek, “Hasat zamanında çiftçi zor bir duruma düşürüldü, şimdi de ithalat kararı ek bir zorluğa neden olacak. Çiftçinin 240-250 TL’ye sattığı fıstık, şu anda 480-500 TL arasında alıcı buluyor. Fiyatlar henüz dengelenmemişken ithalat kararı, üreticinin emeğini görmezden gelmek anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

“Bakanlık, Çiftçiyi Mağdur Ediyor”

Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, Ticaret Bakanlığı’nın Suriye’den fıstık ithalatı kararını eleştirerek, bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini belirtti. Bozkurt, “Bakanlık, üreticiyi desteklemek yerine dışardan ithalat yaparak kendi çiftçisini zora sokuyor. Çiftçi zaten zor durumda. Hasat döneminde fiyatlar düşerken maliyetler artıyor. Bakanlık, çiftçilere destek olmalı, ama maalesef tam tersi bir politika izliyor. Bu büyük bir hatadır ve bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir” dedi.

“Toprakları Değerlendirmek Yerine, Dışa Bağımlılığı Tercih Ediyorlar”

CHP Gaziantep milletvekilleri de Ticaret Bakanlığı’nın Suriye’den fıstık ithalatı kararına karşı çıktı.

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, fiyat artışının üreticiye yansımadığını belirterek, tüccarların ve komisyoncuların fiyatları artırdığını dile getirdi. Öztürkmen, “Tarımı bitirenler, fiyat artışını bahane ederek çiftçimizi daha kötü duruma sokan politikaları teşvik edemez. Akaryakıt, gübre ve ilaç maliyetleri iki katına çıkarken, fıstık fiyatları yüzde 50 düştü. Barak Ovası kuraklıkla boğuşuyor, Fırat Nehri israf ediliyor. Sulama kanalları kullanılmıyor. Suriye’den fıstık ithal etmek yerine, Barak Ovası’ndaki sorunları çözmeliyiz”

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç ise ithalat politikasını eleştirerek, “Çözüm üretmek yerine ithalatı meşrulaştırmak için bahaneler üretiyorsunuz. Şimdi de Suriye’den fıstık ithal ediyorsunuz. Verimli toprakları kullanmak yerine dışa bağımlı olmayı tercih ediyorsunuz. Çiftçiyi aç bırakıp başka ülkelerden yardım beklemek, çözüm değil, sorunun ta kendisidir. Tüm bu yanlış politikaları kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Related Posts

Tunç Soyer cezaevinden yazdı: ‘Dışarıya çıkınca hayatın bir anını bile ıskalamayacağım’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Tunç Soyer, cezaevinden bir mektup yazdı. Soyer’in X hesabından avukatları aracılığıyla yapılan paylaşımda, “Dışarıya çıkınca hayatın bir anını bile ıskalamayacağıma söz veriyorum kendi kendime” ifadeleri yer aldı.

Kiev’de istihbarat hesaplaşması: Ukraynalı albaya suikast düzenleyen Rus ajanları öldürüldü

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), üst düzey bir istihbarat görevlisinin öldürülmesiyle bağlantısı olan Federal Güvenlik Servisi (FSB) mensubu iki Rus ajanın düzenlenen operasyonda direniş gösterdiğini ve çatışma çıktığını bildirdi. Kiev’deki operasyonda Rus ajanlarının öldüğü kaydedildi.

Amberin içinden 100 milyon yıllık zombi mantar çıktı

Myanmar’ın Hukawng Vadisi’nde bulunan ve 100 milyon yıl öncesine ait iki mantar fosili, bilim dünyasında heyecan yarattı. Paleoophiocordyceps gerontoformicae ve Paleoophiocordyceps ironomyiae adlı bu türler, günümüzde karıncaları zombiye dönüştüren …

Sağlık için güneşe çıkın

Uzmanlara göre, kontrollü bir şekilde güneşe maruz kalmak, ruh sağlığından kalp sağlığına kadar pek çok alanda olumlu etkiler sağlıyor.

Danıştay’dan dikkat çeken ‘Barış Akademisyenleri’ kararı

Danıştay Beşinci Dairesi, Barış Akademisyenleri’nin görevlerine dönmelerine ve hak kayıplarının giderilmesine hükmetti.

Lüks saat ya da antika değil: Mars’tan geldi, servet ödenecek

Dünya’ya düşen en büyük Mars parçası ilk kez satışa çıkıyor. 24 kilo ağırlığındaki bu göktaşı, Sahra Çölü’nde bulundu ve şimdi 4 milyon dolara kadar alıcı bulması bekleniyor. Uzay meraklılarını heyecanlandıran bu nadir parça, bilimsel değeri kadar etiketiyle de dikkat çekiyor…