Uzay teleskobundan beklenmedik keşif: Çok nadir bulunuyor!

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yapılan açıklamaya göre, Öklid Uzay Teleskobu kullanılarak beklenmedik bir keşif yapıldı.

Bilim insanları, yakın bir galakside son derece nadir görülen bir Einstein Halkası tespit etti.

Bu Einstein Halkası, NGC 6505 galaksisinde bulundu. Söz konusu galaksi 590 milyon ışık yılı uzaklıkta, yani kozmik ölçekte nispeten kısa bir mesafede yer alıyor.

DAHA ÖNCE HİÇ GÖZLEMLENMEMİŞTİ

ESA-Euclid proje bilimcisi Valeria Pettorino, “Bu galaksi gökbilimciler tarafından uzun zamandır biliniyor. Ancak bu halka daha önce hiç gözlemlenmemişti.” dedi.

Einstein Halkası, aslında bilimsel amaçlarla çekilmemiş bir test görüntüsünde tesadüfen fark edildi. ESA arşiv bilimcisi Bruno Altieri, bulanık bir görüntüde bu halkayı keşfetti.

Görüntüler detaylı olarak incelendiğinde, bilim insanları Einstein Halkalarına özgü halkasal yapıyı fark etti. Yapılan ek gözlemler, bu yapının neredeyse mükemmel bir Einstein Halkası olduğunu doğruladı. Verilerin analizine Lozan Federal Politeknik Okulu’ndan (EPFL) araştırmacılar da katıldı. Keşifle ilgili bulgular, “Astronomy & Astrophysics” adlı akademik dergide yayımlandı.

4,42 MİLYAR IŞIK YILI UZAKLIKTA

ESA’ya göre, Einstein Halkası son derece nadir görülen bir astronomik fenomen.

Halka şeklindeki parlaklık, çok uzak bir galaksiden gelen ışığın bükülmesiyle oluşuyor.

Yeni keşfedilen Einstein Halkası’nın ışığı, Dünya’dan 4,42 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan bir galaksiden geliyor. Bu galaksi daha önce keşfedilmemişti ve henüz bir ismi yok.

Halkanın görüldüğü NGC 6505 galaksisi, bu isimsiz galaksi ile Dünya arasında yer alıyor.

NGC 6505’in kütleçekimi, çevresindeki uzay-zamanı bükerek arkadaki galaksiden gelen ışığı eğiyor.

Bu nedenle ışık düz bir çizgide ilerleyemiyor ve galaksinin çevresinde bükülerek dairesel bir ışık halkası oluşturuyor. Albert Einstein, bu fenomeni Genel Görelilik Teorisi ile öngörmüştü.

EİNSTEİN HALKALARI, KOZMOSU ANLAMAK İÇİN BİR LABORATUVAR

ESA’ya göre, Einstein Halkaları bilim insanları için büyük bir araştırma potansiyeli taşıyor.

Bu halkaların yerçekimi etkilerinin incelenmesi, evrenin genişlemesi, karanlık madde ve karanlık enerjinin etkileri hakkında yeni bilgiler sağlayabilir.

Ayrıca, arka plandaki galaksi ve onunla Dünya arasındaki karanlık madde daha iyi analiz edilebilir.

ÖKLİD İLE KARANLIK MADDEYİ ANLAMAK

Önümüzdeki 6 yıl boyunca Öklid görevi, bugüne kadar yapılmış en büyük ve en hassas 3D evren haritasını oluşturmayı hedefliyor.

Uzay aracı, Dünya’dan 10 milyar ışık yılı uzaklığa kadar uzanan milyarlarca galaksiden veri toplayacak.

ESA, bu verilerle evrenin 10 milyar yıl içindeki evrimini incelemeyi ve geçmişine ışık tutmayı amaçlıyor.

Araştırmacılar, bu veriler sayesinde karanlık madde ve karanlık enerjinin evren üzerindeki etkilerini daha iyi anlayabileceklerini umuyor. Bilinenlere göre, karanlık enerji evrenin genişlemesini hızlandırırken, karanlık madde ise kozmik yapıların oluşumunu şekillendiriyor.

Related Posts

FM’de sessiz kriz sürüyor: Oyun severler Sports Interactive’den açıklama bekliyor

Oyun severlerin dört gözle beklediği Football Manager serisinin yeni oyunu FM26’nın geliştirme süreci hakkında aylardır süren sessizlik, hayran topluluğunu endişelendiriyor. Geçtiğimiz aylarda Sports Interactive SI tarafından yapılan açıklamayla FM25 …

2 bin yıllık sokak lezzeti bulundu

Roma döneminde fast-food kültürünün nasıl olduğunu ortaya koyan dikkat çekici bir keşif yapıldı. İspanya’nın Mallorca adasındaki Pollentia antik kentinde, yaklaşık 2 bin yıllık bir çöp çukurunda bulunan kuş kemikleri, Romalıların atıştırmalık olarak ötücü kuşları tükettiğini ortaya çıkardı.

Neden mutluluktan ağlarız?

Ağlamak, duygusal yüklenmeye karşı karmaşık bir biyolojik tepki. Ayrıca, iyi duygularla kötü duygular arasında bir ayrım yapmıyor

Nioh 3, yeni yolculuğuna hazır: İlk fragman yayınlandı

Koei Tecmo ve Team Ninja, 2026 baharında piyasaya sürülmesi planlanan Nioh 3’ü resmen duyurdu. İlk kez 2017’de karşımıza çıkan Nioh serisi, Soulslike türüne Japon samuray kültürünü başarıyla entegre ederek geniş bir oyuncu kitlesi kazandı. 2020’de …

Valve’ın Neuralink rakibi bu yıl ilk beyin çipini piyasaya sürecek

Firmanın kapalı kapılar arkasında geliştirdiği gizli proje için aynı anda birden fazla küçük beyin implantının bir taneden daha iyi olabileceğini düşünülüyor.

Sizin telefonunuz da bu binada olabilir! Dünyanın dört bir yanında çalınan iPhone’lar Çin’de buluşuyor

Çin’in Shenzhen şehrinde bulunan Feiyang Times binası, yerel halkın gözünde iPhone’ların tamir edildiği bir yer olsa da gerçek çok farklı. Dünyanın dört bir yanında çalınan telefonlar bu merkezde toplanıyor.